Spånga blir ännu tätare
Spångas centrala delar planeras flera stora byggprojekt som har potential att förändra området markant genom hög och tät bebyggelse. Många kritiker, inklusive Stockholms Stadsmuseum, Stockholms Skönhetsråd, Samfundet S:t Erik, Spånga Fornminnes och Hembygdsgille, samt Solhems villaägareförening, har framfört starka invändningar mot den föreslagna höga exploateringen och dess bristande anpassning till befintliga miljöer. Denna kritik har främst riktats mot området nära Spånga Station, Spånga Torg och de intilliggande områdena Solhem.
Planförfattarna svarar på kritiken genom att hänvisa till det påstådda stora behovet av fler bostäder och närheten till kollektivtrafik, och de argumenterar för att den höga exploateringen är nödvändig och måste accepteras. Detta förhållningssätt visar på en otillfredsställande ambitionsnivå när det kommer till Stockholms stadsbyggande. Förtätning har blivit en vanlig företeelse i stadsplaneringen, och detta innebär ofta att ny bebyggelse föreslås på bekostnad av parkmark, naturmark och skolgårdar, vilket negativt påverkar folkhälsan och värdefulla utomhusmiljöer för både barn och vuxna.
I det andra sammanhanget handlar det om ett markanvisningsområde som planeras rymma cirka 8-12 radhus med två våningar, motsvarande cirka 1000-1500 kvadratmeter ljus byggnadsarea. Området ligger norr om Spånga Station och består för närvarande av skog. Det finns ingen befintlig bebyggelse inom området, men söder om markanvisningsområdet finns en gångväg som är viktig för kopplingen mellan villaområdet på höjden och Spånga Station och centrum.
Naturvärdesinventeringen har visat att skogen i området, som huvudsakligen består av tall med inslag av lövträd, har en varierad ålder. Det finns inga lagskyddade skyddsvärda träd i området, men det föreslås en ytterligare utredning av fåglar och fladdermöss. Exploateringen bedöms ha en begränsad negativ påverkan på naturvärden och en viss påverkan på ett spridningssamband av barrskog.
Stadsdelen Solhem består av 1410 bostäder i flerbostadshus (41 %) och 2032 bostäder i småhus (59 %).
Hittillsvarande beslut har gällt markanvisning. I ett senare skede kommer Stadsbyggnadsnämnden ta ställning till detaljplan och mer detaljerade projekt.
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 22 augusti 2024 att anta majoritetens förslag, vilket är en mindre justering av det ursprungliga förslaget. L och M röstade för kontorets förslag. C och SD röstade emot.
SD vidhöll sin åsikt att planarbetet inte påbörjas med motiveringen att Spånga är under kraftig utbyggnad och om Spånga även riskerar byggas samman med intilliggande Tensta och Rinkeby kommer det knappt bli några gröna kilar kvar i området. Det gör att det är ännu viktigare att bevara de få orörda platserna som finns i centrala Spånga. Med föreliggande förslag offras ett av få kvarvarande naturområden intill pendeltågsstationen. Det behövs fri natur mellan villorna för att låta även de som inte har hus med stor tomt få orsak att promenera in i området. Det är speciellt viktigt i Spånga centrum som just nu byggs ut i stor skala. Platsen bör förbli obebyggd.
https://etjanster.stockholm.se/Byggochplantjansten/arenden/arende/2024-01707?dataSource=2
Så tycker partierna
Insyn Sverige: Ärende 13, bordläggning SBN 13 juni 2024 Källa
Vad tycker du?
Rösta för att se resultatet.