470 nya lägenheter i Hagsätra centrum
I kontorets underlag till nämndens beslut sägs följande: Västra Hagsätra utgör den första etappen inom stadsutvecklings-projektet ”Fokus Hagsätra Rågsved”. Där planeras för cirka 470 bostäder, centrumverksamheter, förskola och kyrka.
Under granskningen inkom 32 yttranden. Flertalet institutionella remissinstanser tillstyrker planförslaget men framför synpunkter i sak, framför allt vad gäller stadsbild, kulturmiljö, markföroreningar, buller och skyfalls- och dagvattenhantering. Flera av de närmsta grannarna och övriga boende betonar vikten av att bevara befintliga verksamheter i centrum och framförde önskemål om nya samlingslokaler. En del yttranden berör utformningen av Hagsätra torg, där några önskar behålla dagens utformning samtidigt som andra är positiva till torgets förändring. Några motsätter sig delar av tillkommande bebyggelse med hänvisning till ökad skuggning av befintliga bostadshus. Kritik fanns mot att ett av byggnaderna är högt. Några boende ifrågasatte den föreslagna kyrkans placering och begränsningen av användningen till religiöst ändamål. Förskolans läge har ifrågasatts på grund av påverkan på stadsbilden och entrén till parken Hagdalen. Staden gjorde vissa ändringar i förslaget i linje med de boende synpunkter. Stadsbyggnadskontoret bedömer att deras modifieringar har tagit hänsyn till området kulturhistoria avvägt de boendes kritik mot andra intressen (där andra intresse avser behovet av fler bostäder). Det höga centrumhuset vill kontoret behålla för att visa på en förnyelse av centrum.
Detaljplanen antogs först 15 juni 2023. och sen slutligt den 19 oktober 2023. Vänstermajoriteten (S, V, Mp) samt C, L och M röstade för projektets genomförande som därmed beslutades.
SD föreslog att ärendet avslås med motiveringen att Sverigedemokraterna ser positivt på att genom ny bebyggelse säkra upprustning av centrum och tryggare centrummiljö. SD vänder sig dock emot eventuella höghusplaner då de inte passar in i områden utan snarare riskerar försämra de kvaliteter som finns. De är genom att utveckla Stockholm i harmoni men beprövade, populära koncept och lyssna in de närboendes preferenser som områden kan göras mer attraktiva.
Ärendet har överklagats och Mark- och miljödomstolen har återfört ärendet till Stadsbyggnadsnämnden för nytt beslut. Vid nämndens sammanträde den 23 januari 2025 gavs kontoret i uppdrag att upprätta reviderat planförslag och ställa ut förslaget för granskning.
Vänstermajoriteten (S, V, Mp) samt C, L och M beslutade att ge kontoret uppdraget att ta fram ett reviderat förslag.
SD föreslog att förslaget delvis skulle godkännas med denna reservation: Kontorets bedömning att en förnyad granskning där förslaget ses över och uppdateras utifrån domstolens synpunkter är den lämpligaste processen för att komma vidare med planarbetet är att inte beakta de många negativa synpunkter som inkom i den förra planprocessen. Många grannar klagade då på att de som bor där nu kommer att få en mycket försämrad boendemiljö. De höga husen runt centrum kommer att ta bort utsikten för grannarna. Flera av de som tidigare hade utsikt mot ett grönområde får en husvägg framför sig om förslaget genomförs. Den föreslagna kyrkan var tänkt att byggas på en fotbollsplan som är mycket använd. Flera klaganden tog också upp problemet med att nybyggnation, och ovarsamma renoveringar, i området höjer hyresnivån och tvingar många att flytta. Nämnden bedömde då att dessa synpunkter kan hanteras i den kommande processen. Detta har knappast skett och det av Kommunfullmäktige antagna förslaget hade en mycket hög förtätningsgrad.
Domstolens avvisande ger nämnden en möjlighet att göra ett omtag och denna gång verkligen beakta de boendes kritik. Det är Sverigedemokraternas åsikt att platsen i en viss utsträckning kan förtätas, men den höga förtätningsgraden i det nu avvisade förslaget bör i en framtida plan minskas avsevärt. De höga husen i och kring centrum behöver minskas i storlek och placeras så att de närmsta grannarna får mindre påverkan på sin boendemiljö. Grönområdet måste i högre utsträckning bevaras. Den nya kyrkan bör antingen byggas på den plats där den nuvarande finns, eller vilket är att föredra, att den existerande byggnaden bevaras men byggs om för att möta de behov som församlingen har av funktionella lokaler.
Så tycker partierna
















Bygg- och plantjänsten Källa
Vad tycker du?


Rösta för att se resultatet.