Quantcast

Färnebogatan i centrala Farsta utgör ett viktigt sammankopplande stråk som binder samman Farsta centrum, Telestaden och stadsdelsparken Farstaängen. Genom detaljplanen kan nya stadskvaliteter adderas längs Färnebogatan som ger ökad orienterbarhet, en mer levande stadsmiljö samt förbättrade gång- och cykelmöjligheter. Detaljplanen ska bidra till att tillgängliggöra Farstaängen från Färnebogatan samt skapa goda utomhusmiljöer för barn och unga.

Stadsbyggnadskontorets bedömning är att den planerade bebyggelsen innebär ett värdefullt tillskott av bostäder och pedagogisk omsorg i ett attraktivt läge, med direkt närhet till Farstaängen. Kontoret ser positivt på att planera för en ny sammanhållen årsring av bebyggelse som kan förstärka Färnebogatan som ett mer levande stråk. Delar av föreslaget planområde ingår i programmet för Tyngdpunkt Farsta. Planförslaget överensstämmer med översiktsplanens utbyggnadsstrategi om att bland annat rikta satsningar till stadens fokusområden, vilket Farsta utgör. Bostäderna, som avses upplåtas med hyresrätter, bidrar till att uppnå Stockholmsöverenskommelsen bostadsmål om 45 900 bostäder inom tunnelbanans influensområde till år 2030.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade 25 maj 2023 att starta planläggningen. Majoriteten (S, V, Mp) vars ståndpunkt var att påbörja planarbete i enlighet med kontorets tjänsteutlåtande.

C föreslog att projektet delvis skulle genomföra genom att godkänna att planarbete påbörjas inom Våldö 6 men avslå det för kvarteren Munsö 1 och del av Farsta 2:1 samt uppmana kontoret att återkomma med andra lokaliseringar som använder de stora områden av redan asfalterad yta.

L föreslog att i huvudsak godkänna kontorets förslag samt att det tidigare avstannade arbetet med planerna att bygga stad i och omkring Farsta Centrum bör återupptas. Det finns väldigt stora områden vid och kring Farsta Centrum med asfalterade ytor. De används till stora delar som parkeringsytor eller breda vägar. Här finns stora möjligheter att använda ytan effektivare med t.ex. parkeringsgarage och på så sätt spara grönområden.

M föreslog att nämnden beslutar enligt kontorets förslag, vilket i praktiken är detsamma som majoritetens förslag, men utan en lång utläggning om skolorna.

KD lämnade ersättaryttrande att Stockholm växer och befolkningen bedöms nå över en miljon redan nästa år. Enligt Kristdemokraterna behöver staden växa varsamt med fokus på lämpliga platser nära kollektivtrafik, befintlig tätbebyggelse samt med stor hänsyn till respektive plats unika förutsättningar. Sovstäder ska byggas samman till levande och trygga stadsmiljöer och de negativa effekterna av modernism och miljonprogrammets stadsbyggnadsideal motverkas. Farsta har goda förutsättningar att utvecklas till en mer sammanhållen stadsmiljö och kommunikationerna i området är goda.

SD föreslog återremittering för omarbetning eller avslag. Vidare att Sverigedemokraterna är i grunden positivt inställda till att Farsta utvecklas men det måste ske med eftertanke kring de värden som gör området uppskattat. Närheten till grönska och natur är en sådan aspekt. Det är särskilt angeläget att förskolorna har en god tillgång till grönytor för att garantera en passande och sund miljö för barn att vistas i. Av detta skäl vill vi att ärendet återremitteras för att omarbetas till att bevara fler grönytor. Det är genom att slå vakt om området attraktiva sidor som Farsta bäst utvecklas för framtiden.

Så tycker partierna

Vänsterpartiet logotyp
Röstade för
Socialdemokraterna logotyp
Röstade för
Miljöpartiet logotyp
Röstade för
Centerpartiet logotyp
Röstade för
Liberalerna logotyp
Röstade för
Moderaterna logotyp
Röstade för
Kristdemokraterna logotyp
Röstade för
Sverigedemokraterna logotyp
Röstade mot

Vad tycker du?

Röstade för
Röstade mot

Rösta för att se resultatet.

Vill du göra mer?

Fler projekt i Farsta